Gara Gyula süteményes vitrinje

Gondolkozott már azon, hogy mi lehet egy mestercukrász kedvenc süteménye? Édes vagy sós? Hagyományos recept alapján készülő édesség, vagy éppen egy saját kreáció?

Most betekintést nyerhet Gara Gyula süteményes vitrinjébe – nem csak azt tudhatja meg, mi a személyes kedvence, de az is kiderül, mi volt az első sütemény, amelyet elkészített, és hogyan találja ki az új recepteket.

Mi volt az első sütemény amit elkészített?

Az első süteményre nagyon jól emlékszem, még tanulókoromból származik a története. A szüleim azt mondták, ha már ennyi ideje tanulok, készítsek nekik egy krémest. Abban az időben jénai tálban főztem a krémet, mivel más, erre a célra alkalmas edényünk nemigen volt. Mikor elkészítettem a krémet, letettem egy hideg asztalra. Ezután elkezdtem felverni a habot, de mire készen lettem vele, a jénai tál a hideg hatására széttört. A krémesből tehát semmi nem lett, és sajnos kudarccal végződött az első süteményem elkészítése, de tanultam belőle.

Van kedvenc süteménye?

Egyre több van. Volt, amikor a kedvenc süteményeim közé a diós és mákos kalácsok tartoztak. De hosszú ideig a krémes volt a kedvenc édességem, valamint a puncstorta. Most pedig sok olyan új süteményt szeretek, amit saját recept alapján készítünk – ilyen például a somlói szelet. Ezen kívül szeretem a túrós, mákos, gyümölcsös, meggyes pitéket is. Nem kedvelem a túl modern sütiket, azt szeretem, aminek jellegzetes az íze. A feleségem és én minden nap hazaviszünk többféle süteményt, így akár 2-3 szeletet is megeszek ebéd vagy vacsora után.

Gara Gyula vitrinje

Van-e olyan sütemény, amit kifejezetten nehéz elkészíteni?

Igen, a sütemények nagy részét nehéz elkészíteni. A töltelék, a piskótafelverés, a sütés mind olyan tényező, ami nagy odafigyelést igényel. Például a kardinális szelet elkészítése nagyon bonyolult. Ha a sütő nincs jól beállítva, vagy esetleg hamarabb vagy később vesszük ki, összeesik a tésztája. De nem is igazán a nehézségen van a hangsúly: általában minden torta, főleg az alkalmi és ünnepi torták elkészítése időigényes.

Hogyan szokott kitalálni új recepteket?

Volt olyan eset, hogy egy álmatlan éjszaka eredményeként született meg egy-egy sütemény receptje – így jutott eszembe például a Rigólettó torta. Reggel betelefonáltam az üzletben dolgozó lányoknak és lediktáltam a receptet, nehogy elfelejtsem, mire beérek. Persze miután elkészítjük az ilyen sütiket, lehet rajtuk alakítani és tökéletesíteni. Ha kitalálok egy-egy süteményt, olyat próbálok összeállítani, ami nem émelyítően édes, könnyen elkészíthető és szeletelhető, és fontos, hogy díszíthető legyen. Ilyen sütemények például a mézes krémes, a Rigólettó torta, az albán krémes, a tiramisu, vagy a brazil kocka. Az is előfordul, hogy egy 100 éves receptet saját ötletekkel vegyítünk, és egy teljesen új süteményt készítünk. Az egész családnak vannak ötletei, de nem gondolkozunk ezen állandóan – mindössze feljegyezzük, ha hirtelen eszünkbe jut valami.

Vannak-e titkos hozzávalói a recepteknek?

Nem, nincsenek. Csak olyan alapanyagokkal dolgozunk, amelyek országosan elismertek, elfogadottak és bizonyítható, hogy semmilyen egészségtelen anyagot nem tartalmaznak. Ilyen előírás például, hogy csak megvizsgáltatott vízből lehet dolgozni.

Főzni is olyan jól tud mint sütni?

Szégyellem, de nem. Nem mintha nem lenne hozzá érzékem, hiszen megvan a szakács végzettségem is, de én a cukrászatnak élek. A többi szakmát levelező szakon végeztem el, és nem is fűz hozzájuk olyan viszony, mint a cukrászathoz. Igazából nincs is rá időm, ráadásul a feleségem olyan jól főz, hogy én mi a csudának rontsam el?

Gara süteményes vitrinje

 

 

Akik már kóstolták a Gara süteményeket

  • Szuper Cukrászda! Hihetetlen finom sütemények! Nagyon kedvesek! A fagyijuk meg…hmmm….imádom! Tiszta szívből ajánlom mindenkinek!

    Lukács Kata
  • A Gara Cukrászda volt az a hely, ahova a lányt, aki nagyon tetszett elvittem randevúzni. Talán azért is, de azóta boldog házasságban élünk – már tíz éve -, két remek kis gézengúzzal, akik szintén imádják Gara bácsi finomabbnál finomabb süteményeit. Hiába no, a Gara Cukrászda varázslatos hely…

    Szilágyi József, Debrecen
  • Néhány nappal karácsony előtt felkeresett egy kedves idős hölgy az üzletünkben. Azonnal megismertem, hiszen régóta törzsvendégünk. Elmondása szerint olyan régóta látogatja már a cukrászdánkat, hogy szinte családtagnak érzi magát, és mindenképpen szeretné, ha én is jelen lennék a legújabb családtag, és egyben a legifjabb törzsvendégünk első cukrászdai látogatásánál. A hölgy családját már ismertem, hiszen ők is visszajáró vendégeink. “A dédunokámat viszont még nem ismeri” – mondta elcsukló hangon az asszony, majd büszkén a karjába vette a pici lányt, és boldog mosollyal az arcán hozzátette: “Ő már a negyedik generáció, aki a Gara Cukrászda törzsvendége lesz”.

    Gara Gyula, Gara Cukrászda

Hogyan rendelhet a Gara Cukrászdából?

Ha valamilyen különleges, egyedi desszertet szeretne, rendelését akár személyesen is leadhatja cukrászdáinkban, vagy telefonszámaink valamelyikén két nappal korábban.

Telefon:
52/530-460
E-mailen:
rendeles@garacukraszda.hu
Aktuális árlistánk megtekintése »